Tips & Tricks

Leef- en woonautomatisering op jouw maat

Veelgestelde vragen

De KNX software om verlichting aan of uit te schakelen is an sich niet zo ingewikkeld. Echter kan je de opstart best door een specialist laten uitvoeren. Een brede productkennis is nodig om een optimale verhouding te hebben tussen prijs en functionaliteit.

Door middel van een slimme installatie kunnen alle technieken aangestuurd worden binnen één systeem. Hierdoor wordt niet alleen je installatie gemakkelijker in gebruik, je kan ook nog eens je elektriciteits- en warmteverbruik reduceren.

Hoe ziet dit eruit in de praktijk? De “alles uit”-functie maakt dat je met één druk op de knop: de verlichting dimt, de temperatuur verlaagd naar stand-by modus…ook hoef je niet te dubbel checken of je de oven hebt uitgedaan. Elektronische apparaten gaan namelijk mee uit wanneer je op de drukknop duwt.

Dat kan zeker, KNX Home Control maakt gebruik van KNX-TP (communicatie via een 2-draads bus) en kan worden geïnstalleerd in bestaande woningen. Houd er rekening mee dat de bedrading van de elektrische installatie moet worden vervangen. Liever geen muren uitbreken? Dan kan jouw installatie aangesloten worden op KNX RF, waarbij de communicatie draadloos gebeurt.

Absoluut! Je airco kan aan de hand van een interface communiceren met het centrale bedieningspaneel. Dit wil zeggen dat je via één knop kan switchen tussen koelen en verwarmen. Doordat KNX met logische functies werkt, kunnen verwarming en airco niet op hetzelfde moment in een kamer gebruikt worden.

Om je huis te bedienen vanop je smartphone of tablet, heb je een centraal bedieningspaneel nodig. Hierbij kan je kiezen tussen Zennio Z70 of Z41, beide toestellen kunnen om en nabij hetzelfde maar verschillen in grootte. Klik hier om alles te weten te komen over touchscreens.

Inderdaad, in de Climate oplossing zit een weerstation met ingebouwde GPS. Dit weerstation volgt de zon (horizontaal en verticaal) en kan de zonweringen van de verschillende gevels aansturen. Via het display kan je per zonwering de lichtsterkte, de richting van de zon, de positie van de zonwering en de binnentemperatuur instellen waarop de zonwering moet sluiten.

Dat is perfect mogelijk! In een badkamer bv, kan de radiator de vloerverwarming helpen om sneller de gewenste temperatuur te bereiken.

Zeker, je kan elke KNX-installatie uitbreiden met thermostaten om verschillende verwarmingszones aan te sturen. De regeling werkt met een PI-regelaar, hierdoor heb je gegarandeerd een constante temperatuur die rekening houdt met een traagheid van je vloer- of muurverwarming. Als gevolg van deze regelaar kan elke zone instellen op het gewenste tijdstip.

Absoluut! Doordat je KNX-installatie alle gegevens verzameld, weet je precies waar de grootverbruikers zitten. Bovendien kan je de gevelsturing (jaloezieën/screens) aansturen via een weerstation. Zo houd je warmte buiten in de zomer en laat je alle zonnestralen binnen in de winter.

In functie van de gekozen oplossing kan je veel of weinig wijzigen. Dankzij aanpasbare macro’s in je centraal bedieningspaneel, zijn instelbare acties (thuiskomen, gaan slapen…) heel makkelijk zelf aan te passen. Heb je een laag-energie woning? Dan kan je elk moment van de dag je zonwering manueel afstellen op het binnen- en buitenklimaat. Zo voorkom je oververhitting en kan je optimaal de passieve zonnewinsten benutten.

Je kan dit type woningen zonder probleem optimaliseren met een KNX-systeem. Een KNX-installatie meet alle gegevens gaande van: het verbruik tijdens een hittegolf tot een donkere winterdag – het verbruik bij een bewoond of leegstaand huis – het verbruik van huishoudelijke apparaten. Naast monitoring kan je ook functies aansturen zoals verlichting en verwarming, aangepast op het klimaat van die dag. Gevelsturing automatisch benutten? Sluit je installatie aan op een klein lokaal weerstation et voila!

Aansturing van...

Sferen of scenario’s zijn vaste ingestelde acties die op één moment tegelijk worden uitgevoerd. Een concreet voorbeeld: je doet elke avond handmatig bepaalde lichten aan om een gezellige sfeer te creëren. Om alle handelingen samen te voegen tot één, kan je hiervoor een sfeer aanmaken. Zo gaat met één druk op de knop: het licht boven de eettafel aan, schakelt de hoeklamp in de woonkamer in en veranderen de kleuren van de spotjes naar een warmere tint. Ga je slapen? Met één druk op de knop schakel je de sfeer direct uit.

Zonwering houdt de hitte tegen tijdens de warme zomermaanden en isoleert je woning tijdens de wintermaanden. Het voordeel van een automatische zonwering? Je kan door middel van de ingebouwde gps in een weerstation, je zonwering automatisch mee laten volgen met de zon.

Actielijsten zijn concrete acties die je kunt programmeren in een (touch)schakelaar. Door middel van korte en langer druk kan je een viervoudige schakelaar verdubbelen(!) in acties. Welke acties kan je instellen? Denk maar aan bediening van sferen, screensturing en dimmen van verlichting.

Om het comfort in huis te verhogen, kan je bewegingsmelder integreren in de woning. Dat is niet enkel handig wanneer je je handen vol hebt met boodschappen, zo blijven lampen niet onnodig branden! Laat daarnaast scenario’s instellen om een onderscheid te maken tussen dag- en nachtlicht. Dankzij lichtsensoren kan je namelijk de lichtsterkte instellen waardoor ’s nachts verblind worden verleden tijd is. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om melders in te roepen voor veiligheid, zo wordt een onnodige gast direct opgemerkt.

Deurcommunicatie of ook wel videofonie genoemd, brengt communicatie met bezoekers naar een hoger niveau. Elk type woning is hier voor geschikt, van een eengezins- of kangoeroewoning tot appartementsblok. Staat je gast of de postbode voor een gesloten deur? Geen probleem! Spreek ze eenvoudig toe en/of open de deur op afstand. Klik hier om meer te lezen.

Recent nieuws

Touch panels

Touch Panels Bedien je hele huis vanop één centraal KNX-bedieningspaneel via een touch display. Bereken je project Touch panels Soorten displays KNX Home Controle biedt

Lees verder »