Slim energiebeheer met KNX

Bespaar op je energiefactuur in alle comfort

Slim energiebeheer dankzij woonautomatisatie

De energieprijzen pieken, en daar komt niet meteen verandering in. Ook op zoek naar manieren om energie te besparen? Dankzij leef- en woonautomatisatie spring je heel efficiënt om met energie en profiteer je extra van je zonnepanelen, waardoor je bespaart op je energiefactuur. Tegelijk geniet je van meer comfort en veiligheid.

Integreer je technieken in één gebruiksvriendelijk systeem

Heeft jouw woning nog een klassieke elektrische installatie? Dan praten de systemen zoals verlichting, verwarming, ventilatie … niet mét, maar naast elkaar. Dat kan beter. Een moderne installatie met leef- en woonautomatisatie zorgt ervoor dat je energiefactuur daalt, terwijl je comfort en veiligheid erop vooruitgaan.

Een voorbeeld: Het is avond en je wil gaan slapen. Met één handeling schakel je de verlichting en bepaalde stopcontacten uit, past de ventilatiesnelheid zich aan en verlaagt de temperatuur in de verschillende verwarmingszones. Handig toch? Je kan zelfs allerlei scenario’s instellen: voor het verlaten van de woning, voor het thuiskomen, voor het ontwaken als het nog donker is, enzoverder. Zo bespaar je energie en geniet je van extra comfort, en dat met minder handelingen.

Altijd de volledige controle

Met leef- en woonautomatisatie heb je altijd volledige controle over je verlichting, verwarming, rolluiken, zonwering, ventilatie … Bovendien kan je heel wat zaken automatiseren. Denk maar aan screens die vanzelf naar beneden gaan als de zon fel schijnt. Dankzij de de open KNX standaard integreer je de technieken in je woning met elkaar. Et voilà: een installatie met minder bekabeling en componenten, meer functionaliteit en mogelijkheden voor een efficiënter energiebeheer. Ontdek de richtprijzen.

 Profiteer van een efficiënt energiebeheer

Dankzij het Energiemanagement Systeem (EMS) communiceren alle apparaten optimaal met je KNX-installatie. Zo profiteer je van slim energiebeheer. We overlopen de voordelen samen met jou:

 1. Verhoog je zelfconsumptie en haal meer uit je zonnepanelen

Heb je zonnepanelen op je dak? Met de nieuwe digitale energiemeter is het voordelig om de opgewekte energie uit je zonnepanelen meteen te verbruiken. Door je energie te consumeren wanneer de zon schijnt, maak je minder vaak gebruik van het bestaande elektriciteitsnet en moet je daar dus minder bijdragen voor betalen. Maar hoe stem je je energieverbruik af op de productie van je zonnepanelen? Het KNX Energiemanagement Systeem zorgt ervoor dat sommige elektrische toestellen automatisch meer elektriciteit verbruiken op momenten dat je zonnepanelen veel energie opwekken.

Stel het je eens voor: je slimme toestellen beginnen vanzelf te werken op momenten dat je zonnepanelen veel stroom opleveren. Kom je na een warme zomerdag thuis van het werk, dan heeft de (warmtepomp)boiler al sanitair warm water gemaakt met zonne-energie van je zonnepanelen. Je hoeft dan ‘s avonds geen water meer op te warmen met dure elektriciteit van het net. Hello energiebesparing!

2. Vermijd pieken in je verbruik (een aanrader met het capaciteitstarief)

Met de invoering van het capaciteitstarief , vermijd je best hoge pieken in je opgenomen energieverbruik. Je zal het gebruik van je grootverbruikers moeten spreiden om een hogere energierekening te voorkomen. Ook hier kan het KNX Energiemanagement Systeem jou een dienst bewijzen. Het kan je flexibele verbruikers namelijk tijdelijk uitschakelen wanneer er een hoog afnamevermogen gedetecteerd wordt. Ben je bijvoorbeeld volop aan het kokerellen op je inductievuur, dan zal het KNX Energiemanagement Systeem je warmtepomp of laadstation even uitzetten.

3. Hou je energievreters in toom

De grootste energievreters in onze woningen zijn het verwarmings- en het aircosysteem. Gebruik je multi-zone verwarming, een alles-uit-knop die de verwarming in nachtstand brengt én een stand-by temperatuurstand die zo’n 2° onder de comforttemperatuur ligt? Dan kan je tot jaarlijks 10 à 15 procent energie besparen. Al deze functies zijn inbegrepen in de KNX Home Control-installatie.

Via de visualisatie op je Zennio Z41 touchscreen krijg je inzicht in al je energiestromen. Op de grafiek zie je in één ogenblik op welke uren je het meest verbruikt hebt. Nuttige info, want pas als je een duidelijk inzicht hebt in je verbruik kan je de juiste beslissingen nemen om energie te gaan besparen.

4. Beperk stand-by verbruik

Wist je dat het stand-by verbruik van verschillende toestellen in een woning al snel kan oplopen tot 150 euro per jaar voor een gezin? Met KNX Home Control daarentegen is het eigen verbruik zo goed als verwaarloosbaar. Het bedraagt maar ongeveer één vijfde van dat van een spaarlamp van 10W. Dit vermogen van 2W is verwaarloosbaar tegenover de grote energiebesparing die je met het systeem kan realiseren.

Vergeet je premie niet aan te vragen

Met het KNX Energiemanagement Systeem kom je in aanmerking voor een premie van Fluvius, meer bepaald de subsidie Sturing Elektrische Warmte. Het KNX Energiemanagement Systeem zorgt er namelijk voor dat energieverbruik verschoven wordt naar perioden waarin je veel hernieuwbare energie produceert met bijvoorbeeld je zonnepanelen. Met zo’n premie is je investering nog sneller terugverdiend.

Veelzijdig en futureproof

Graag een moderne elektrische installatie waarmee je jaren verder kan? Een installatie van KNX Home Control groeit mee met de noden van jou en je gezin. Innovaties komen en gaan, maar met KNX als communicatiestandaard ben je jaren gerust. Die is compatibel met toestellen van wel honderden fabrikanten. Dat geeft jou als gebruiker vrijheid om te kiezen voor de toestellen die jij wil, nu en in de toekost.

Recent nieuws