Energiebesparing en bewust omgaan met energie is al enkele jaren een hot topic in de bouw- en renovatiewereld. Vanaf 2020 moeten alle nieuwbouwwoningen bijna energieneutraal zijn, en ook renovaties ontspringen de dans niet.

 

De grootste slokoppen inzake energie zijn het verwarmings- en het aircosysteem. Volgens het Vlaams Elektro Innovatiecentrum – of kortweg het VEI – kunnen we een jaarlijkse besparing van 10 à 15 procent verwezenlijken wanneer we gebruikmaken van multi-zone verwarming, een alles-uit-knop die de verwarming in nachtstand brengt en een stand-by temperatuurstand die zo’n 2° onder de comforttemperatuur ligt.

Vanzelfsprekend zijn al deze functionaliteiten beschikbaar in je KNX Home Control-installatie. Bovendien krijg je via een handig webplatform inzicht in al je energiestromen zoals de opbrengst van zonnepanelen, het verbruik van je elektrische wagen, je water- en gasverbruik en meer. Je kan immers pas vanaf je een duidelijk inzicht hebt in je verbruik de juiste beslissingen nemen om energie te gaan besparen.

Gebruik de data van je nieuwe slimme meter optimaal in je KNX-installatie door middel van de nieuwe P1 gateway

De Arcus-EDS KNX-GW-P1 is een interface die de data van je slimme meter beschikbaar maakt op de KNX-bus. Hij is geschikt voor zowel monofasige als driefasige kilowattuurtellers. Het toestel – geschikt voor DIN rail montage in de elektriciteitskast – beschikt over tal van andere nuttige specificaties:

  • Import en export van actief vermogen
  • Stroom en spanning per fase
  • Actieve energie (2 tarieven)
  • Import en export van actief vermogen per fase
  • Gas- en waterverbruik (indien slave-meter gekoppeld)
  • Datum en tijd zender

Activeer de P1-poort van je slimme meter eenvoudigweg in het webportaal van je netbeheerder.