Maandag 18 januari 2021, de derde maandag van het jaar. Het is koud en grijs buiten, de vakantie lijkt nog enorm ver weg, sommige voornemens zijn nu al als sneeuw voor de (weliswaar nu spreekwoordelijke) zon verdwenen, de dagen zijn nog altijd kort en de gezellige feestdagen liggen al even achter ons. Daarbij is het maandag, de eerste dag van de werkweek. Genoeg argumenten volgens de Britse psycholoog Cliff Arnall om de derde maandag van het nieuwe jaar als de meest deprimerende dag te kronen.

 

Of deze theorie al dan niet wetenschappelijk onderbouwd is, is een groot vraagteken. De kans dat iedereen tegelijk een dipje heeft, is quasi onbestaande. Een Britse krant beweert daarom ook terecht dat Blue Monday een verzinsel is van een reisbureau om nieuwe klanten aan te werven én dat de Arnall zelfs gesponsord werd door hen.

Nu vraag je je waarschijnlijk en terecht af wat dit allemaal met KNX te maken heeft. Hier zijn drie manieren waarop een installatie van KNX Home Control je kan helpen als je je toch een beetje sip voelt.

 

1. KNX Weerstations

Oké, het weer kunnen we niet helemaal sturen. Maar een weerstation van Elsner kan al een beetje helpen. Die sturen namelijk je rolluiken of jaloezieën automatisch aan wanneer nodig en kunnen in de winter zo ingesteld worden dat ze het zonlicht met al zijn warmte en licht maximaal binnenlaten. Dat bespaart als passieve verwarming niet enkel energie (en wie wordt er niet blij van lagere energiefacturen), maar zorgt ook voor een flinke boost vitamine D!

 

2. Energiebesparing

Als we het nu toch over facturen hebben, zijn er buiten passieve verwarming nog manieren om geld te besparen met KNX Home Control. Monitor je energie-uitgaven en stuur bij waar nodig. Je portemonnee en bij uitbreiding jijzelf zullen een pak gelukkiger worden.

 

3. Lichttherapie

Ondanks dat het “Blue Monday” heet, is het wetenschappelijk aangetoond dat blauw een kalmerend effect heeft. KNX Home Control installaties met RGBW-spots of LED-strips kunnen dan – als de zon eens ondergegaan is – blauw licht voorzien. Ideaal in combinatie met een warm bad of in de zetel met een goed boek. 

 

4. Muziek

… of met een goed streepje muziek? Studies die aantonen dat muziek een positieve invloed heeft op gemoed zijn alomtegenwoordig. Sonos draadloze speakers en soundbars kunnen worden geïntegreerd in uw KNX-systeem en maken het gemakkelijk om in verschillende ruimtes jouw favoriete muziek te spelen.

 

5. Macro’s

Een gebrek aan gebruiksgemak is vaak een bron van frustratie. Eenvoudig je muziek opzetten, sfeerlicht inschakelen en een comfortabele temperatuur instellen met één knopdruk? Automatiseer je dagelijkse routine met het Z41 bedieningspaneel van Zennio, dat stel je zelf in in een handomdraai!

 

Neem deze tips gerust met een korrel zout, absoluut geluk valt helaas niet zomaar te bereiken in 5 stappen. Waar we dan wel weer serieus over zijn, is het comfort en de energiebesparing die onze installaties bieden.

 

Meer info?